ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Αρχαία Ασίνη

 

Το σημαντικότερο αξιοθέατο του χωριού είναι τα ερείπια της αρχαίας Ασίνης κοντά στο χωριό, λίγο έξω από το Τολό. Βρίσκεται πάνω σε ένα λόφο-ακρωτήρι και μαρτυρά την αίγλη και τη δύναμη του βασιλείου της την εποχή του Τρωικού πολέμου. Ο επισκέπτης μπορεί να δει τα απομεινάρια προϊστορικών οικισμών και τμήματα των αρχαίων τειχών, ενώ έχουν ανασκαφεί και μυκηναϊκοί τάφοι.

Κορωνήσι

 

Το τρίτο πανέμορφο νησάκι που βρίσκεται απέναντι στο Τολό, με το εκκλησάκι των Αγίων Αποστόλων, όπου τελούνται γάμοι και βαπτίσεις για τους ρομαντικούς.

Ρόμβη ή “Νησί της Αφροδίτης”

 

Ένα από τα άλλα δύο νησιά που στολίζουν τον κόλπο του Τολού, όπου υπάρχουν τμήματα και τείχη ενός μεσαιωνικού κάστρου, καθώς και διάσπαρτα ενετικά ερείπια ναυστάθμου, άλλων κτιρίων και κατοικιών.

Δασκαλιό – εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής

 

Είναι μία μικρή εκκλησία του 1688, στην κορυφή του Δασκαλιού, ένα μικρό νησάκι κρυμμένο πίσω από τη Νήσο Ρόμβη. Λέγεται ότι εδώ, την περίοδο της Τουρκοκρατίας, λειτούργησε ιερατικό κρυφό σχολείο, για τα παιδιά της γύρω περιοχής. Σε αυτό το «κρυφό σχολείο» προσπαθούσαν να μάθουν κρυφά στα παιδιά τη γλώσσα και την ιστορία τους και να ανασυγκροτήσουν την εθνική τους συνείδηση. Σήμερα το Δασκαλιό παραμένει ανέγγιχτο από το ανθρώπινο χέρι, παρ’ όλους τους επισκέπτες που το κατακλύζουν, είτε για προσκύνημα στο ξωκλήσι είτε για θαλάσσια μπάνια.

Αγία Κυριακή

 

Το περίφημο εκκλησάκι της Αγίας Κυριακής στο Τολό είναι χτισμένο πάνω σε ένα πανέμορφο σημείο του λόφου και η απόστασή του από το κέντρο του Τολού είναι μόλις 5 λεπτά. Έχει μια μαγευτική θέα προς τον κόλπο του Τολού, με τα νησάκια Ρόμβη και Κορωνήσι να δεσπόζουν, που κυριολεκτικά σου κόβει την ανάσα. Το πανέμορφο και ιδιαίτερα προσεγμένο εκκλησάκι αποτελεί την ιδανική τοποθεσία για όσους αναζητούν έναν ρομαντικό χώρο να ενώσουν τις ζωές τους ή να πραγματοποιήσουν την βάπτιση του παιδιού τους. Υπάρχει οδική πρόσβαση και χώρος στάθμευσης αρκετών αυτοκινήτων γύρω από τον προαύλιο χώρο της εκκλησίας.